Fanaticus sports medicine

Testen voor sporters en sporttalenten

Een inspanningstest vertelt meer over de hart- en longfunctie bij inspanning. Als (top)sporter kunt u de inspanningstest bijvoorbeeld gebruiken voor trainingsrichtlijnen. Fanaticus zet de inspanningstest verder in bij chronische aandoeningen om u van een beweegadvies te kunnen voorzien. U leest hieronder meer over de verschillende inspanningstesten en hoe u zich kunt voorbereiden.

Testen voor sporters en sporttalenten

Sommige sporters en sporttalenten kennen de inspanningstest als onderdeel van een sportkeuring. Bij Fanaticus kunt u echter ook een inspanningstest doen zonder dat deze hoort bij een keuring of sportmedisch onderzoek. U zet de inspanningstest bijvoorbeeld in wanneer u gericht wilt trainen op hartomslagpunten en wattage. Ik bied verschillende testen aan, u vindt ze hieronder.

inspanning

Testen voor chronische aandoeningen

In sommige gevallen raad ik mensen met chronische aandoeningen ook een inspanningstest aan. Dit doe ik om een gegrond beweegadvies op te stellen. Daarnaast gebruik ik de resultaten uit de test ook als basis voor een goede diagnose van uw klachten. Hieronder vindt u meer informatie over wat u mee moet nemen voor een inspanningstest.

Inspanningstest zonder ademgas

De inspanningstest zonder ademgas is een eenvoudige en voordelige test. Hij wordt echter niet vaak meer uitgevoerd. Bij deze test fietst u een 8 tot 12 minuten durend, zwaarder wordend fietsprotocol. Tijdens deze inspanning wordt uw hart in de gaten gehouden met een hartfilm (ECG) uw hart.

Dit ECG monitort de elektrische geleiding van het hart en bepaalt eventueel zuurstoftekort en hartritme-afwijkingen. We houden ook de bloeddruk tijdens inspanning in de gaten.

Inspanningstest met ademgas analyse (CPET)

De inspanningstest met ademgas-analyse (CPET) is hetzelfde als bovenstaande inspanningstest zonder ademgas. U fietst bij de CPET met een masker op waarmee zuurstof-opname en productie van afvalstoffen (CO² en melkzuur) in de gaten wordt gehouden. De CPET bepaalt zeer accuraat de twee hartslagomslagpunten. Dit zijn de hartslagen waarop het lichaam zich aanpast in hoe het omgaat met bepaalde stoffen. Met deze twee omslagpunten krijgen we inzicht of u adequaat traint voor uw doel en kunnen we achteraf nieuwe trainingsrichtlijnen bespreken.

Binnen de CPET kunt u ook kiezen voor een langer fietsprotocol. Daarmee kunnen we de wattage bij de omslagpunten nauwkeuriger bepalen. Dit is bijvoorbeeld voor een wielrenner die op wattage traint een groot voordeel.

Inspanningstest met ademgas-analyse en lactaatbepaling

Voor de inspanningstest met ademgas-analyse en lactaatbepaling geldt exact bovenstaande. Maar we nemen tijdens deze test ook nog elke twee minuten een druppel bloed van de oorlel af om de lactaatcurve te bepalen. Dit is een alternatieve manier om de omslagpunten te bepalen.

Wat kunt u meenemen voor de inspanningstest?

De inspanningstest vindt plaats op een stationaire (stilstaande) fiets.

Heeft u een fietsbroek? Dan kunt u die meenemen. Als u geen fietsbroek heeft of wilt dragen is een korte of lange sportbroek ook goed. Op de fiets kunt u uw gewone schoenen aanhouden, maar uw voeten worden wel vastgezet met toe clips. Heeft u zelf fietsschoenen? Dan kunt u gebruikmaken van mountainbike-(SPD) en wielrenpedalen (SPD SL). Bij Fanaticus kunt u tijdens het inspannings-ECG gewoon een shirt dragen omdat het ECG systeem dit toelaat. Voor vrouwen is een sport-bh wel geadviseerd.

U mag ook uw eigen pedalen meenemen. Breng dan voor de zekerheid ook gereedschap mee om ze te bevestigen.

Neem een bidon met water of andere drank mee voor uzelf. Ook een handdoekje tegen het zweten is aan te raden. Na de fietstest kunt u douchen. Dit kan voor of na de nabespreking, afhankelijk van de tijd.

Uw onderzoeken uitbreiden

De bovenstaande onderzoeken kunt u uitbreiden met extra onderdelen, zoals bloedonderzoek. Een uitgebreid bloedonderzoek is vaak verplicht voor topsportkeuring. Voor dit bloedonderzoek reken ik €100, ook als u het bloedonderzoek vrijwillig doet. Dit kan naar beneden bijgesteld worden indien het bloedonderzoek klein is.


sporttest

Mindervaliden

Mindervaliden kunnen terecht bij Fanaticus, de locaties zijn toegankelijk voor rolstoelen. Er is een minder validen toilet beschikbaar op zowel locatie Regattaweg als de locatie Physique in Arnhem.
Inspanningstesten voor mindervaliden is alleen mogelijk als de betreffende persoon kan fietsen. Er is (nog) geen beschikking over een (rolstoel) loopband, ligfiets of handbike.

SGN
FSMI
Sportzorg
VSG